2012. július 27., péntek

Portland, az angliai sportmászó paradicsom :)


Nyugati partszakasz maszohelyei (Blacknor, Battleship, Wallsend, Coastguard)

Portland, Dorset megyében Weymouth-tól kb.10 km-re elhelyezkedő sziget, amit Anglia leghosszabb egybefüggő partszakasza köt a szárazföldhöz. A háromszög alakú sziget déli-nyugati és keleti partvidékén húzódó sziklákon több mint 1000 út található. Boulder, DWS és nittelt utak néhány traddel kiegészülve, folyamatosan épülő, hangulatos hely. A tengerparti látvány és a szép mészkőutak mindig visszavonzanak minket ide.

Az eső után is gyorsan száradó mészkő az egyik nagy előnye ennek a helynek, de a szeles partvidék okozhat néhány kellemetlen meglepetést. Ezt könnyen el lehet kerülni, ha a mászó átmegy a sziget szél irányának ellentétes oldalára. Általában nyugati, délnyugati szél fúj, szóval a keleti parton kell mászni és máris lehet egy kellemes, emlékezetes mászó napunk. Egy-két szektor télen, szárazságban is alkalmas a mászásra.

Én most 11 nagyobb szektorra osztanám fel a helyet, és néhányról írnék is pár sort.


A nyugati parton találhatóak a véleményem szerinti legjobb szektorok. A legtöbb 25m hosszú, konstans, függőleges út. Az utak többsége kompakt, de gyakran előfordul kőhullás szóval sisak mindenképp ajánlott.
Északról déli irányba a szektorok a következők: Blacknor, Battleship, Wallsend, Coastguard, White Hole.

Blacknor North-Central-South-Far South és egy parti rész. A kedvenc!
Blacknor egy kellemes, nem teljesen a parton található szektor. 3-tól 8a-ig mindenféle út megtalálható itt. A Central és South része kora délutántól napsütéses szóval nagyon jól mászható, az North viszont egészen szélcsendes. Ez utóbbin találhatók a tufás utak, amik egy különleges mászó élményt adnak.

A Wallsend Far North-North-Central-South egy nagyon híres szektor. Főleg 7a körüli utak vannak, de 6a+/6b-től már lehet mászni. Nagyon csendes szektor a hosszú és nehézkes megközelítés miatt. A Central és South része part menti szóval érdemes az ár-apály előrejelzést megnézni mászás előtt.

A Coastguard North-South-on a Wallsend-hez hasonló jellegű és nehézségű utak találhatóak, itt mindenképp meg kell nézni az ár-apály jelentést, mert könnyen bent ragadhat az ember vagy úszásra kényszerülhet.

A keleti part mentén találhatóak a következő szektorok: The Cuttings, Cheyne, Neddyfields, Godnor, Beeston, Cave Hole.

A Cuttings szektort emelném ki az előbbiek közül, elsősorban jó fekvése miatt. Euston faluból érhető el a letörés ahol az utak találhatóak. Aránylag messze fekszik a tengerparttól egy védett völgyben, csak a keleti szél tudja megközelíteni. Reggeltől késő délutánig süti a nap, szóval télen is mászható. Az utak nem túl szépek viszont a rövid, boulderes problémák miatt trükkösnek mondhatóak. A nyugati part hosszú, erőteljesebb útjaihoz hasonlítva ezek inkább technikásak, ami a számozáson is megmutatkozik. A Cuttings-ban egy 6b sokkal technikásabb és nehezebb, mint egy Blacknorban található 6b. Mondjuk egy fél számmal vannak alulszámozva ezek az utak.

A sziget déli részén található egy szép világítótorony, a White Hole és Cave Hole szektor ehhez közel található, főleg DWS utak és nehezen megközelíthető erős utak (7a és felett) találhatóak itt.

Boulderes szektorok is találhatók a szigeten, ebből kettőt emelnék ki, a Blacknor Fort -ot és The Boulderfield -et. Ezek nagyon kellemes helyek, bár elsősorban nem boulderezni jön ide az ember.

Mászás:
50-es kötéllel már sok utat lehet mászni, de a Blacknor szektorba nem árt a 60-as, sok a 27-28 méteres út. A hosszabb utakba 10-12 köztesre van szükség, a 20 méter körüliekbe általában 8-10 nittet tesznek. 2+ úttól 8a-ig mindenféle nehézségű sportút megtalálható.

Autózás:
Londontól végig ingyenes, gyors autópályákon lehet lejutni Portlandig, kb. 3 és fél óra. Bizonyos szektoroknál fizetős parkolók vannak, Blacknor vagy a Lighthouse area, ezek 1-2 font 4-6 órás parkolásért, szóval nem túl drágák. A Cuttings vagy a Wallsend szektorhoz az utcán kell parkolni, általában van mindenhol szabad hely. Sajnos itt is előfordult már kocsik feltörése, szóval azt javasolják, hogy ne hagyjunk semmilyen értéktárgyat szabadon az autóban.

Szállás:
Ez egy nagyon nehéz kérdés Portlanden, ugyanis a vad kempingelés tilos, de legális fizetős kemping sem létezik. Mi azt ajánljuk, hogy vad kempingezz, a Cuttings erre egy jó hely, kb. 10 percre van a kocsitól gyalog és szélvédett, viszont ajánlatos a sátrat minél később állítani és minél korábban leszedni, ugyanis a környék kutyásai itt sétáltatják kedvenceiket és néhány úri hölgy illetve férfi nem nagyon szívleli jelenlétünket. Van még egy kilátópont, parkoló, Euston falu után, ahol mászók szoktak sátrazni de ez egy elég szeles hely és sokan megfordulnak itt még az éjszaka közepén és hajnalban is.
Egy nyilvános WC található Euston központjában, a parkban.

Kaja:
Euston a legnagyobb település a szigeten, itt található kínai take-away, fish and chips-es és asszem pizza is. A falu közepén van bolt és egy aranyos kávézó is. A szigeten vízszerzési lehetőség nincs, szóval mindenképp vásárolni és vinni kell a folyadékot.

Kalauz:
Rockfax-Dorset Guidbook:

Portland-the definitive guidbook by Steve Taylor:
megvásárolható a Euston-i mászóboltban, ami az élelmiszerbolt mellett van a központban, illetve a kávézóban is ki van írva, hogy kapható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése